A magyar köztársasági elnök is ott lesz

Áder János köztársasági elnök is kíváncsi a „…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című Dsida Jenő-pódiumestélyre. Az előadás ma este lesz a budapesti Thália Színházban.

 

Kovács Éva, Bogdán Zsolt és Csutak Réka

Budapesten a Thália Színház 1998-tól befogadó színházként működik, ami annyit jelent, hogy az intézmény vezetése folytonos szemlét tart a magyar színházi élet minden területén, kiválasztja és meghívja azokat az előadásokat, amelyekkel a színház pénztára és a budapesti közönség egyaránt jól jár. Magyarul: igen magasra emelt mércének kell megfeleljen az előadás, ha a Thália Színház színpadára fel akar jutni. Az igényes kutatószem kilenc határon túli színház egy-egy előadását találta méltónak arra, hogy 2013. május 15. és 19. között bemutatkozzon a fővárosban.

A társulatok fellépésének sorrendjében soroljuk fel a meghívottakat: Sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház, Zentai Magyar Kamara Színház, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a szatmárnémeti Harag György Társulat közös produkciója, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Komáromi Jókai Színház, a Yorick Stúdió, a Kézdivásárhelyi Városi Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata.

A Thália Színházban sorra kerülő színházi fesztivál számunkra különösen fontos. Fontos, mert május 16-án, csütörtökön, 19.30 órakor a mintegy 130 nézőt befogadó Új Stúdióban a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a szatmárnémeti Harag György Társulat művészeinek Dsida-estélyére kerül sor. Több mint egy év telt el a Szugyiczky István rendezésében bemutatott „…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című Dsida Jenő-pódiumestély megszületése óta, és a produkció iránti érdeklődés azóta is nő. Nem számolgatjuk, hogy eddig hány előadásra került sor idehaza és határon túl, mert a végső számszerű kimutatásra, úgy gondoljuk — a nagy érdeklődésre való tekintettel —, hogy csak évek múltán kerülhet sor, ha az előadóest művészei eleget tudnak tenni minden meghívásnak. Most például Kovács Éva Szatmárnémetiből indul a budapesti fellépésre, Csutak Réka Kolozsvárról, Bogdán Zsolt pedig a csíkszeredai vendégszereplése után ül kocsiba szerdán este, hogy csütörtökön már Dsida sorait mondhassa a Thália Színházban.

Művészeink megtisztelő meghívása már önmagában kitüntetés. A közönség széles körű érdeklődése különösen emeli az esemény fontosságát. Hétfő délutánra elkelt minden hely. A szervezők telefonon kértek engedélyt a szerkesztő-rendező Szugyiczky Istvántól, hogy újabb székeket helyezzenek el a közönség igényeinek kielégítésére. Jelen lesznek a fővárosi színházi élet jeles személyiségei és kegyetlen kritikusai is. Most érkezett a hír, hogy Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is a „…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című Dsida Jenő-pódiumestélyt választotta a színházi fesztivál kínálatából. Boldogító és kitüntető érzés szorítani művészeinkért, még akkor is, ha tudjuk, ez a Dsida-pódiumestély kibír minden próbát.

Csirák Csaba


Utoljára módosítva: 2013-05-16 09:44:36 --- Vissza a főoldalra

Copyright © 2013 Friss Újság - TradeHolding SRL.
Minden jog fenntartva

FŐOLDAL | KÉPGALÉRIÁK | KAPCSOLAT