Meleşcanut választották a szenátus elnökévé

Teodor Meleşcanu személyében ellenzéke sorából állított jelöltet a PSD, így biztosította a házelnöki tisztség megszavazásához szükséges többséget. Az ALDE megtámadja a választás eredményét.

Teodor Meleşcanu volt külügyminisztert választották kedden délután a szenátus elnökévé. A veterán politikus a választás második körében 73 szavazatot kapott, míg ellenjelöltjét, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megméretkező Alina Gorghiut 59-en támogatták.

Teodor Meleşcanut a jelenleg kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolta a tisztségre, miután pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormánykoalícióból, és pártjának elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu lemondott a szenátus elnöki tisztségéről.

Megválasztása utáni első beszédében Teodor Meleşcanu kijelentette: az elmúlt három évtizedben a román politikai spektrum valamennyi pártjával együttműködött már, és ezt az együttműködési tapasztalatát szeretné házelnökként hasznosítani az ország érdekében. Azt is hozzátette, hogy az ALDE parlamenti csoportjának a tagja marad. Pártja ugyan döntést hozott arról, hogy kizárja soraiból azokat, akik a vezető testületek jóváhagyása nélkül fogadnak el tisztségeket, Meleşcanu párttagságát az biztosítja, hogy nélküle — a szükséges taglétszám hiányában — megszűnne a párt felsőházi frakciója. Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök bejelentette, hogy pártja megtámadja a választás eredményét az alkotmánybíróságon. Arra hivatkozott, hogy a házszabály szerint a frakciók állíthatnak jelölteket a házelnöki tisztségre, és ugyanannak a frakciónak nem lehet két jelöltje. Márpedig a választás első fordulójában az ALDE jelöltje Ion Popa szenátor volt, aki 13 szavazatot kapott.

A parlament 136 tagú felsőházában a Szociáldemokrata Párt a szavazatoknak épp a felével rendelkezik, és azzal biztosíthatta a többséget, hogy Teodor Meleşcanu személyében ellenzéke sorából állított jelöltet. Teodor Meleşcanu öttel kapott több szavazatot, mint amennyivel a PSD rendelkezik. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az elmúlt napokban többször is közölte, hogy nem támogatja a PSD jelöltjét, és szenátorai az ellenzéki Alina Gorghiura szavaznak.


Utoljára módosítva: 2019-09-10 19:53:19 --- Vissza az előző oldalra

Copyright © 2013 Friss Újság - TradeHolding SRL.
Minden jog fenntartva

FŐOLDAL | KÉPGALÉRIÁK | KAPCSOLAT