A világ legjobbjaival edz a világklasszis

Két korábbi világelső párbajtőrvívó, Ana Maria Popescu és Szász Emese együtt készül a budapesti Grand Prix-ra a szatmárnémeti Csipler-teremben. Szászt a legendás Kulcsár Győző kísérte el.

Megnőtt az egy négyzetméterre eső világklasszisok száma a szatmárnémeti Csipler Sándor Vívóteremben, mivel a riói olimpiára már kvalifikált román női párbajtőrvívó-válogatott után a Szamos-parti városba érkezett az egykori világelső Szász Emese, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, 1998-ban junior-világbajnok, többszörös magyar bajnok párbajtőrvívó. És hogy teljes legyen a sor, vele érkezett edzője is, az 1968-ban egyéni, 1964-ben, 68-ban és 1972-ben csapat olimpiai-bajnok, 1970-ben, 71-ben és 78-ban csapatvilágbajnok Kulcsár Győző. Minden idők egyik legeredményesebb magyar párbajtőrvívója lapunknak elmondta, edzőtáborba jöttek Szatmárnémetibe, itt ugyanis tanítványa, Szász Emese a világ elitjéhez tartozó romániai párbajtőrvívó lányokkal készülhet az utolsó olimpiai kvalifikációs versenyre, amelyet jövő hétvégén rendeznek Budapesten.

„Az én meglátásom szerint jelenleg a világ legjobbja a román női párbajtőrvívó-válogatott” — mondta Kulcsár Győző, aki úgy véli, idén kijár a „trikolóroknak” az olimpiai aranyérem. A szakmester elárulta, először jár Szatmárnémetiben, de ugyanakkor nagyon jó kapcsolatot ápol az itteni edzőkkel. Így tudta meg, hogy jövő hét közepéig itt fog alapozni a román válogatott, ezért hozta el Szász Emesét, hogy a világ legjobbjaival készüljön erre a versenyre. „Ez az utolsó lehetőségem a kvótára. Jó lesz már hazai közönség előtt vívni, de az elsődleges cél, hogy kijussak Rióba” — mondta Szász Emese, aki a 2009–2010-es, illetve a 2013–2014-es idényben volt világelső. Jelenleg a 6. helyen áll, Ana Maria Popescut követi rangsorban (utóbbi egyébként 2007–2009 között, illetve a 2012–2013-as szezonban volt világelső). A tavalyi moszkvai vb-n ezüstérmes svéd Emma Samuelssonnal (akinek szatmárnémeti származású edzője van Adrian Pop személyében!) — aki jelenleg a 11. a rangsorban —, illetve a pekingi olimpia-bajnokkal, Britta Heidemannal van versenyben. A német párbajtőrvívó egyébként Londonban ezüstérmet szerzett, majd a budapesti vb-n 3. lett, 2014-ben, Kazanyban pedig második lett, ráadásul az utóbbi három olimpiai mindegyikén dobogóra állt (Athénban második lett a csapattal). Jelenleg viszont a 19. a ranglistán. Így hát Szász Emesének nem lesz egyszerű feladata, de bízik abban, hogy a jó edzési körülményeknek, illetve a világklasszis partnereinek köszönhetően sikerül majd kivívnia az olimpiai szereplést.

Szász Emese és a szatmárnémeti Simona Pop

„Nagyon nyitottak voltak a román kollégák, akik megengedték, hogy kapcsolódjunk az edzéseikhez. Alkalmazkodunk a programjukhoz, témaasszókat vívunk, iskolázunk, de időt szorítunk arra is, hogy meglátogassuk a várost” — tette hozzá Kulcsár Győző.


Utoljára módosítva: 2016-03-11 18:21:13 --- Vissza a főoldalra

Copyright © 2013 Friss Újság - TradeHolding SRL.
Minden jog fenntartva

FŐOLDAL | KÉPGALÉRIÁK | KAPCSOLAT